čtvrtek 11. listopadu 2004

Analogové video kamery

Dobrý den,
v naší rodině bychom se chtěli věnovat natáčení videozáznamů rodinných událostí. Jsme na úplném začátku a zvažujeme, pro jaký přístroj se rozhodnout. Máme doma několik klasických analogových videorekordérů, a tak přemýšlíme o kameře, která by uměla snadno zaznamenávat na VHS (analogová kamera ?). Do DVD přehrávačů a PC zatím investovat nechceme. Chtěl bych vás požádat o radu, tip nebo odkaz, kde se dozvědět více podrobností a hlavně praktických zkušeností z provozu, neboť začátečník snadno naletí. Chceme mít kvalitní rodinnou kameru pro snadné příležitostné záznamy, snadný přesun záznamu na kazety VHS, slušnou kvalitu a výbavu. Cenově také mnoho nevíme, podle zevrubného průzkumu internetu tak do 10-13000 Kč.
Předem děkuji

Kamera se záznamem na formát VHS nebo S-VHS existuje v dnešní době už pouze v modifikaci VHS-C (S-VHS-C). V minulosti existovala řada kamer na formát VHS, byly to velké kamkordéry na rameno, jako např. PANASONIC AG DP800. Kazetu VHS-C je možné přehrávat ve standartním videorekordéru VHS s použitím adaptéru. To je ale jediná výhoda oproti jiným systémům. VHS má nejhorší kvalitu záznamu ze všech současných systémů. Rozdíl mezi VHS a S-VHS je změřitelný, ale nepříliš viditelný z hlediska diváka. Oba systémy žijí ve stolních mašinách „esko“ v podstatě jen díky Panasonicu. Komerční vítězství VHS nad lepšími systémy (Beta, Video 2000, Video 8) je klasickou ukázkou preferencí v dnešní spotřební společnosti. 



Současnost záznamu obrazu má dva hlavní proudy, záznam analogový a digitální. Zatímco se firma SONY stále drží digitálního záznamu na pásek, rozumněj kazetu, jiní výrobci se již pustili do záznamu na DVD. SONY momentálně vyčkává na vývoj elektronických pamětí, rád by asi přeskočil éru mini DVD, jediný počin je kamera profesionální třídy se záznamem na velké DVD disky, oboustraně a za použití technologie modrého laseru, který umožňuje podstatně větší hustotu zápisu a tím větší objem zaznamenaných dat. Je možné, že zápis na mini DVD je slepá ulička vývoje, ovšem to je pouze spekulace. Faktem je, že moderní flash paměti stačí pro fotoaparáty, ale nestačí pro hýbací obrázky, tedy zatím.

A teď fakta. Kamkordér je třeba posuzovat ze dvou hledisek. První je hledisko kvality kamery. Druhé hledisko zkoumá záznamový systém. Kamera PANASONIC AG DP800

Nejdůležitějšími parametry kamery je kvalita optiky, její světelnost a schopnost změny ohniskové vzdálenosti, tedy zoom objektivu. Pokud podělíme největší ohniskovou vzdálenost nejmenší, dostaneme poměr, vyjadřující schopnost přiblížení snímaného objektu. Nejlepší profesionální objektivy dosahují až 1:120, pro amatéra bohatě postačí 1: 20. Výrobci obvykle udávají zoom i s digitální podporou a pak s takovým objektivem dosáhnou třeba i 1:60, ale na úkor kvality. Vezmu teď praktickou ukázku, objektiv velmi dobrý, výrobce Carl Zeiss, který používala firma SONY na kameře TR2200. Objektiv má světelnost F=1,6, při průměru vstupní čočky 52mm. Zoom je 1:21, ohnisková vzdálenost 3,9 až 81,9mm. Přepočteno na objektivy fotoaparátů na kinofilm to je 27 až 560 mm. Úhlopříčka CCD prvku je ¼ inch, tedy asi 6,3 mm. Průměr vstupní čočky objektivu je dost důležitý parametr, čím větší, tím lepší, což je v přímém rozporu s tendencí vývoje nových modelů. Tady platí, že co neumí objektiv, elektronika nedožene. Velcí výrobci, SONY, PANASONIC, CANON atd. používají slušnou optiku, ale v honbě za miniarituzací kamery jdou od desíti k pěti, protože snímací prvek CCD je zřejmě na vrcholu svých možností, použití horšího objektivu už je na úkor světelnosti kamery. Zmíněná starší kamera SONY, s objektivem Carl Zeiss, se dokáže bez výrazného šumu v obraze podívat tam, kde už člověk pouhým okem moc nevidí. A o to jde, aby při mizerném osvětlení scény vzniklo použitelné video a to amatérské kamery uměly už v polovině devadesátých let. Pokud posuzujeme zoom, ujišťuji vás, že při plném přiblížení bez stativu stejně nic pořádně nenatočíte a to i přes různé kompenzace chvění obrazu. Stativ je stativ a profíci dodnes používají jednoduchou mechanickou stabilizaci obrazu a nikoli elektronickou digitální podporu, protože ta vás vždycky o něco ošidí, je to prostě něco za něco!

A teď uvedu jeden příklad z praxe. Setkal jsem se při natáčení havárie, propadlý strop domu na Žižkově, s kameramanem TV NOVA, mým bývalým kolegou. On měl SONY BETA Digitál s kamerou 3xCCD o velikosti ¾ inch. Já měl tutéž kameru, rozdíl byl v kamerové jednotce, já měl 3xCCD o velikosti ½ inch. Vliv záznamu se tedy dá vyloučit, je totožný. Pokud jsme byli venku před domem, měli jsme oba totožnou kvalitu. Má kamera stála kolem 350000,-Kč a ta jeho skorem milión. Ten rozdíl za více než půl milónu se projevil až uvnitř. Zatímco on měl pořád video jak hrom, to moje by se odvysílat nedalo. Velikost snímacího prvku, ale u amatéské kamery neovlivníte, ta je dána cenovou hladinou amatérských kamer a také snímací prvek CCD je jen jeden, tři se používají jen v profesionální praxi. Jsou ovšem i jiné parametry a ty si vybrat lze!

To, co kamera nasnímá, je třeba zaznamenat. A teď nás musí zajímat, jestli kvalitní obrázek z pečlivě vybrané kamery se slušným objektivem „nezařve“ při záznamu. Přes nejmodernější digitální záznam, nejlepší výsledek za rozumné peníze dostanete ze systému Hi 8. Tento analogový systém se nejvíce podobá profesionálnímu a to Hi znamená Hi Band, totiž přímý záznam burstu, synchronizačního barvonosného kmitočtu. Je to jediný amatérský formát, který to dokáže. Rozlišení je tak dobré, že těžce pobíje amatérský mini DVD disk a je nesrovnatelně kvalitnější než S-VHS. Jeho rozlišení je prakticky dvojnásobné oproti VHS. Jedinou nevýhodou je možnost drop out, viditelných výpadků v obraze, kterou digitální systémy dokáží šikovně zamaskovat tak, že si jich nevšimnete. To ale nehrozí, když používáte kvalitní kazety a udržujete páskovou dráhu rekordéru v dobrém technickém stavu. Digitální záznam na kazetu, který používá SONY je momentálně optimalizován a dává dobré výsledky, hlavně z pohledu různých triků a doplnění výsledného videa o titulky, proložení obrázky a podobně. Co do rozlišení, je ale mírně horší než Hi 8. Hlavní proud je však velikost kamery, potažmo i velikost záznamového média. Kazeta pro záznam Mini DV*) má objem méně než poloviční oproti kazetě Video 8, která se taktéž používá pro digitální záznam. Nejdůležitější výhodou digitálu je kopírování bez úbytku kvality. V amatérské praxi se ale kopíruje jen jednou, z kamery na domácí VHS a tím je tahle výhoda zbytečná. A stejně kamery pro evropský trh jsou na záznam zamčené a otevření znamená přehrát SW kamery nelegální verzí se všemi možnými riziky, včetně umrtvení kamery, stejně jak se to stává u mobilů.

Pokud se pokusím shrnout co bylo napsáno, je třeba ještě vše profiltrovat cenovou náročností. Je dobré si před koupí kamery zjistit finanční náročnost provozu, cena záznamového materiálu na jednotku času a přihlédnout k servisnímu zajištění. Z tohoto pohledu vychází dobře PANASONIC a SONY, CANON je možná ještě lepší, ale orientuje se na trh USA a preferuje spíše profesionální modely pro filmový průmysl. Asi bych se orientoval na PANASONIC, má dobrou servisní síť. Úmyslně obcházím jiné výrobce, protože uvnitř jejich přístrojů stejně najdete kameru od SONY a video od PANASONICu. Částečnou výjimkou je pouze JVC a SHARP, který ale nemá u nás tak dobré zázemí jako v domovské Británii. Na PANASONIC se můžete dívat jako na domácí značku, stejně jako Francouzi pohlíží na HITACHI, který dnes většinu své produkce montuje ve Francii. Panasonic montuje kamkordéry většinou v Německu, SONY ve Velké Británii nebo ve Španělsku. Už to je důvodem zúžení na dvojici PANASONIC - SONY. SONY obvykle používá optiku Carl Zeiss, PANASONIC používá optiku Leica. Mezi tyto dva výrobce bych dal rovnítko, co do kvality. Canon má asi nejlepší optiku na světě, ale jak bylo řečeno, preferuje spíše profesionální třídu. V profesionálních aplikací má jako jediný výrobce certifikaci NASA, Canon je oficiální dodavatel pro raketoplán a jiné kosmické (špionážní) aplikace, ale jestli je také tak dobrý v amatérském segmentu, je jenom nepodložená spekulace.

Doufám, že jste si trochu ujasnil své plány a podotýkám, že nejsem nijak zainteresován na obratu preferovaných firem a to co jsem napsal, vychází hlavně z praktických zkušeností.

*)

Rozměr kazety Video 8 (Hi 8 nebo Digi 8) 95x62x15mm
Rozměr kazety Mini DV 66x48x12,5mm

Žádné komentáře: